Скандален мини ВЕЦ ще предизвика заливането на 1 121 147 кв. м от руслото на реките Арда и Крумовица, както и прилежащи техни територии. За това алармират от Съюза за възстановяване и развитие-Хасково.
„След като през август миналата година министърът на околната среда отмени решението на директора на РИОСВ-Хасково за изграждане на мини водноелектрическа централа "Поточница" на река Арда, сега същият ВЕЦ е разрешен отново без Оценка на въздействието върху околната среда", твърдят в писмо до медиите от Съюза, ангажиран със засилване на гражданския контрол над процеса на вземане на решения от екоинспекцията, които засягат околната среда в Хасковска и Кърджалийска област.
ВЕЦ-ът включва изграждането на 6.3 метров бент в землището на село Морянци и нова подстанция с кабелна линия за присъединяване към електропреносната мрежа на страната. „Изграждането на този бент ще предизвика заливането на голяма площ от руслото на реките Арда и Крумовица и прилежащи техни територии. Водният обем, който ще бъде затворен, се изчислява в рамките на 2 802 куб.м. Въпреки, че посоченото предложение попада в две защитени зони от мрежата "Натура 2000"-„Мост Арда" и „Източни Родопи", директорът на РИОСВ-Хасково излиза с решение, че не е необходимо да се извършва Оценка за въздействие на околната среда. По долината на река Арда се срещат много редки и защитени видове растения и животни, както и приоритетни за опазване местообитания. Изграждането на мини ВЕЦ-ове в зони от европейската мрежа „Натура" дори е забранено съгласно Плана за развитие на енергията от възобновяеми източници в България. Освен с биологичното разнообразие, ВЕЦ-овете са в конфликт с развитието на туризма. Предното решение за изграждане на този ВЕЦ на Арда е било отменено след жалби на Сдружението на каякарите, практикуващите воден туризъм, Българското дружество за защита на птиците и WWF", посочват от Съюза за възстановяване и развитие.
24rodopi.com
Снимка: worldmapz
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/7/14 12:48

    Където има ВЕЦ винаги има туристи защото има езеро. Има къмпингуващи , риболовци и др. Тази цифра 2 802 куб. м не е вярна а е 2 802 000 куб. м. Причината да не искат ВЕЦ на това място е защото ще залее двата незаконни хотелски комплекса които са там.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/7/14 13:24

    Кажете на кого ще е ВЕЦа и всичко ще стане ясно!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/7/14 10:37

    Абе какъв ВЕЦ в с.Морянци, точно там имаме 50 декара земеделска земя.Нас да не би някой да ни е питал.Защо си мислят , че ще позволим водата да залее имотите ни.Земята си недаваме, ако трябва и до бой стигаме.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/7/14 18:03

    Да, някой пак иска да си прави частен язовир безконтрол и полсле да наводнява целия район, щото няма да има кой да го контролира кога и как ще изпуска. Достатъчно малки, големи и по-големи язовири си имаме да ни заливат всяка година.

    Баста!!! - както казват някъде.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/7/14 16:13

    Защо Българското дружество за защита на птиците не подаде жалба срещу двата хотела които са заградили речното корито, които се намират на същото място.Каква ли е причината $$$$$$

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.