Със създаването на Българската агенция по безопасност на храните, от 1 март 2011 г. РЗИ не осъществява контрол на храни и хранителни обекти. Това се казва в писмо на здравната инспекция до 24rodopi.com във връзка с публикацията от 28 юли с подзаглавие „РЗИ проспа тревожните дни, хиляди кафета с мътна вода бяха изконсумирани в Кърджали". Некоректно екипът на 24rodopi.com РЗИ посочи РЗИ за институцията, която е виновна, че вече седмица в Кърджали заведенията правят кафе с мътната вода, приготвят храна с мътната вода и т. н.
На въпрос на 24rodopi.com дали има друга причина за мътността на водата, освен високата приливна вълна, която се е случила, от РЗИ посочват: „Отговорът не е от компетенцията на РЗИ – Кърджали".
„Уведомяваме, че използваният коагулант от Пречиствателната станция за питейни води, е с необходимите придружаващи документи: разрешение от Министерството на здравеопазването за ползването му и информационен лист за безопасност", категорични са от РЗИ.
Районната здравна инспекция призова за добра битова хигиена, за да се предотврати възникването на  инфекции в района на Кърджали, Момчилград и 35 села, в които живеят над 70 000 души. Причината е, че от седмица водата, която постъпва от питейния язовир "Боровица" във водопроводната мрежа е мътна. Съветът на инспекторите е да се употребява само бутилирана вода за пиене и готвене, въпреки масираната дезинфекция с хлор.
От вторник вечер водата във водопроводната мрежа отново започна да става мътна. На места в града от чешмите тече кафява течност, а кърджалийци се оплакват и от появата на лоша миризма.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/7/14 12:17

    Нека отговорните лица да дадат обяснение какво става, до кога ще тече кал от чешмите ни, защо не може да се овладее проблема, епидемия от зарази ли чакат???

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/7/14 12:41

    РЗИ
    какъв е бил този коагулант преди 2 месеца и сега какъв е и има ли разлика между двата и ако има кои са фимите които са го продали

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/7/14 13:49

    А ЗА ВОДАТА , КОЙ ОТГОВАРЯ ? ФИЛАНКЕШИЯТА ЛИ ?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/7/14 13:50

    Като водата е мътна, с какъв акъл си поръчват кафе в заведение. Няма гаранция, че ще е с по-хубава вода. Който му се пие кафе - да си го направи в къщи с минерална вода, а навън да пие нещо друго. Сокове и безалкохолни напитки колкото щеш!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31/7/14 14:02

    Как става така, че за един ден се реши проблемът с опашките пред паспортна служба - раздаване на вода, нови щатни бройки - няма лошо, нека. Обаче вече почти 10 дни от чешмите ни тече кална, мътна вода и не се намери кой да информира населението какво предстои, кога ще се нормализира водата. Става въпрос за 70 000 човека в Кърджали и околните села. Хората не могат да планират нищо, ще се изпоразболеят. Задават се куп въпроси от гражданите и никой не отговаря по същество. Изглежда, че за управниците хората нямат никакво значение освен когато остане една седмица до избори - тогава са много "загрижени" и и обещават всичко каквото им дойде наум, но като опре ножа до кокала - никакви ги няма.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен31/7/14 14:22

    Мътността на водата е индикатор за неправилна обработка на водата. Ето и доказателства:
    Новият коагулант алуминиев оксихлорид е доставен в Кърджали от софийската фирма “РЕМЕКО” ООД (http://www.remeko.com/bg/kontakti.htm) и веднага след това през втората половина на юли тази година започва третирането на водата с него, в резултат на което питейната вода започва да тече кална. През 2006 год. същата фирма доставя румънски алуминиев сулфат, водата е с повишена мътност и за дълъг период драстично се нарушават санитарно хигиенните норми за качеството на питейната вода. Контролните органи тогава мълчат. Прочетете тук: http://www.solvobg.com/Acro/damWater06.pdf

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен31/7/14 14:23

    НЕКА РЗИ ДА ПОКАЖЕ ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА ВОДАТА, НЕ САМО МЪТНОСТ, ТЕ СА МНОГО ПО НАРЕДБА 9 ЗА КАЧЕСТВОТО НА ПИТЕЙНАТА ВОДА. ЩОМ НЕ ГИ СЪОБЩАВАТ ЗНАЧИ ИМА НЕЩО МНОГО, МНОГО ГНИЛО

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен31/7/14 14:33

    Искам да попитам като ползваме тази мръсна вода за битови нужди, цената същата ли остава?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен31/7/14 14:43

    до кога ще плащаме не питйена а промишлена вода

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен31/7/14 16:02

    Уважаеми драскачи, на няколко пресконференции и Областна управа и ВиК обясняваха какъв е проблема и какво се прави за отстраняването му, но вие явно сте си седнали на ушите и НЕЧУВАТЕ. Призовавам ВиК ежедневно да излиза със съобщение в медиите какво се случва ежедневно до окончателното отстраняване на проблема !!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен31/7/14 17:49

    До последния коментиращт.Две служби които незнаят за какво получават заплати.Щом няма резултат вече втора седмица нищо не правят.Престъпници!неграмотници.без знания и морал! Зает служби без да занят какво трябва да изпъняват Търпението на народа се изчерпва ...............

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен31/7/14 20:30

    mi to ostana i az da otgovaryam!.nikoy za nishtone otgovarya samo pardyat na tezi stolove nema takava darjava

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен31/7/14 22:05

    НЕ СЕ ЗАЯЖДАЙТЕ С "РЗС" ! ИМАТ СИ ДОСТАТЪЧНО РАБОТА ДА ЗАВЕРЯВАТ УЧИЛИЩНИ УЧЕБНИ ПРОГРАМИ И ДА ПРАВЯТ КЛИЗМИ ЗА ЗДРАВНИ КНИЖКИ , СРЕЩУ ТАКСИ !

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен1/8/14 08:20

    РЗИ не се занимава поп принцип с нищо.Институция от миналото пълна с червени пенсионери и техните деца.Лапкат по 600-700 лв и си седят на дупетата защото навънка са непригодни да живеят.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен2/8/14 11:12

    На съд тези,които са подписали и взели да изпробват новият коагулант алуминиев оксихлорид от софийската фирма “РЕМЕКО” ООД!!! Докога ще взимате подкупи и тровите хората с вашите боклуци? В Кърджали като живеят турци,цигани и българи можем да правим с тях каквото си искаме! Те са търпеливи! До кога народе ще мълчиш? Събуди се! Ние всечки сме хора и заслужаваме да живеем нормално!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.