Още един кърджалиец преплува 15 км в язовир „Кърджали". Това е Величко Карабоюков, състезател по водна топка и треньор на детските отбори на спортен клуб „ Арда 2008". Състезателят влезе във водите на язовира край хижа „Боровица" и измина разстоянието то до кораба „Емона" за три часа и петнайсет минути.
По  време на плуването  той спря три пъти за по 20 секунди, за да се подкрепи с топъл чай, парче шоколад и парче банан.
По време на плувния маратон Величко беше следван от две лодки и един каяк. Едната от лодките беше за екипа на местна телевизия, която документира постижението на кърджалиеца.
За изпитанието си Величко избра 20-ти юли, Илинден, и негова рождена дата. Според народните вярвания Свети Илия закриля водите и природните сили. Заради появата на мъртво вълнение по българското Черноморие има легенда, че на 20-ти юли морето взема курбан за светеца. Преплуването на  язовир „Кърджали" обаче премина без инциденти, а постигнатото време е едно от най-добрите на 15-километрова дистанция.
Подготовката на състезателя за покриването на тази дистанция е продължила малко повече от месец, което, според специалистите, е много кратък срок. След края на плувния маратон Величко Карабоюков посвети постижението си на спорта в Кърджали и обясни, че това е апел към управляващите и спортните деятели в града за възстановяване и подобряване на спортната база,за да може децата да спортуват качествено и целогодишно и да върнат спортната слава на столицата на Източните Родопи.
Всяко лято в Кърджали на басейн „Арпезос" се обучават стотици деца на плуване и водна топка. Обучението и възможностите за спортуване обаче са само три месеца – през  летния сезон. След  това всичко спира и над 90 процента от децата се отказват от водните спортове, защото няма база за целогодишни тренировки.
24rodopi.com   
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/7/14 14:58

    Браво Вилка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/7/14 15:09

    Браво Вили! Само с такива примери може да се възпитава любов към спорта и желание у подрастващите за спортуване! На ход е общинската управа!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/7/14 15:23

    БРАВО НА МОМЧЕТО ! ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/7/14 15:35

    Pozdrav ot Gledka i Barish.Ti si za primer za vodnite sportove

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/7/14 16:22

    Bravo! Chestito! Dano gledame vse poveche snimki na takiva mladi hora- s has, borbenost, i volq!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/7/14 16:58

    Аз няма да мога!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/7/14 17:47

    евала брато !!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/7/14 20:40

    ПРИМЕР, за да те следват. Браво!от един татко.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен21/7/14 21:35

    Браво Вили! Все напред и нагоре!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/7/14 09:06

    С пожелание за по-голям успех! Браво!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.