Кърджалийският дисидент Пламен Даракчиев е кандидат за евродепутат от Реформаторския блок. Регистрираният под №8 е един от създателите на СДС в Източните Родопи.
Както вече 24rodopi.com писа, другите двама в битката за Европарламента от региона са джебелчанинът Неджми Али, който е трети в листата на ДПС, и Елисавета Кехайова, зам.-кмет на Кърджали, която път е на осмо място в списъка на ДПС.
Общо 224-ма се състезават за 17-те мандата, които се полагат на България.
Кой е Пламен Даракчиев?
Из справка на Държавна сигурност, изготвена по искане на ЦК на БКП:

СПРАВКА
за Пламен Иванов Даракчиев

Пламен Иванов Даракчиев е роден на 27.07.1953 година в с. Ямбол, Бургаска област, бургаски гражданин, женен, с висше образование, неупражняващ обществено-полезен труд, неосъждан, безпартиен. Живее в гр. Кърджали.
След завършване на основното си образование Пламен Даракчиев е приет в ИТ "Алеко Константинов" - гр. Кърджали, от където е изключен във втори курс заради конфликт с преподавател. Впоследствие продължава обучението си в Пазарджик, където завършва средно образование и постъпва на работа в акумулаторния завод, а по-късно и в местния вестник. След завършване на висшето си образование "Журналистика" през 1985 година Даракчиев е назначен за кореспондент на в. "Народна младеж" в Хасковска област. Като такъв е написал обширна монография за икономическото положение в НР България, в която твърди, че по-голямата част от съвкупния продукт се обсебва от единици, заемащи ръководни постове. Материалът не е публикуван и това поражда в Даракчиев негативно отношение към средствата за масова информация и затвърждава убеждението му, че се нарушават човешките му права.
Повлиян от отказа на главния редактор на вестник "Народна младеж" да публикува материала му и изнесеното в средствата за масова информация за НДЗПЧ, Даракчиев се свързва с радио "Свободна Европа" и отправя клеветнически твърдения касаещи човешките права в България.
Като активист на НПС "Подкрепа" Даракчиев изготвя програма и набелязва мерки за спечелване на съмишленици и набиране на средства. Изявява се като един от най-дейните участници в организирането и провеждането на нелоялни изяви, за което е избран за секретар на НПС "Подкрепа".
На 17.03.1989 година Пламен Даракчиев е уволнен от работа въз основа на предварително подадена от него молба за напускане.
Впоследствие Даракчиев участва в изготвянето на всички програмни документи и организиране провеждането на нелоялни изяви от страна на НПС "Подкрепа".
По време на Европейската екологична среща в София, Пламен Даракчиев се включи в организирането и провеждането на всички изяви от страна на неформалните сдружения.
Той беше главният инициатор за посрещането и организиране пребиваването на Румяна Узунова. Почти ежедневно участваше заедно с нея при вземането на интервюта от нелоялно настроени лица и даване на указания за действие и изяви на "неформалите". Изяви се като идеен организатор и изпълнител на програмните документи на НПС "Подкрепа" и тяхното разпространяване в страната и зад граница. Активно работи за привличане на нови членове. Беше един от водещите на пресконференцията на НПС "Подкрепа" със западни дипломати и журналисти. Установи тесни контакти с представители на вестника на полския профсъюз "Солидарност" и се договори за бъдещи взаимоотношения.
С дейността си показа, че той е фактически координатор между НПС "Подкрепа" и "Екогласност".
София, 4.11.1989 г.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/4/14 00:41

    abe manite go toia,amsalak

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/4/14 07:47

    Още една фурнаджийска лопата.ПРЕДАТЕЛ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/4/14 11:04

    До горните два коментара:

    - предал е какво и кого?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/4/14 12:19

    Из справка на Държавна сигурност, изготвена по искане на ЦК на БКП: ...роден...с.Ямбол, Бургаска област...вижте, колко грамотно е написана справката. Абе амсалаци, Ямбол село ли е или град? Ще бъда кратка относно Пламен: Той е и си остава един от дисидентите на България. ДИСИДЕНТ-(инакомислещ човек, който не се съгласява с господстваща идеология). Ако някой от драскачите не е бил роден през това време, то горе на снимката се вижда, кой, кой е Даракчиев. Аз казвам - ДА, на всичко извършено от него, а вие сами си направете заключение. Той е един от живите демократи. Ако той ми каже - """"""Мачкай ххх мачкай червения башибозук(лице или група лица, които вършат производи, безчинства, жестокости,(тур.)...бих го подкрепила"""""".

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/4/14 13:49

    др. Станишев разговаряла съм с хора и без да се обиждате много хора ги е страх да пишат в чата. Дори моите близки не знаят, че коментирам някои неща. Ако знаят ще има бой...,въпреки че досега не съм пипната с пръст. Страх, страх, страх това е думата, която много работещи произнасят. Но аз съм на гости и си заминавам в северна българия ....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/4/14 18:56

    Има светлина.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.