Експертът Христо Христов смята, че старо сметище за токсични отпадъци причинява смъртта на животните

Мистериозна смърт налегна животните около телевизионната кула на Стръмни рид, твърди бизнесменът Хасан Тахиров.
Издъхват представители на различни животински видове от прилепи до диви зайци. Засегнатата зона е в диаметър около 10 км. Прилепи летят по светло и падат като метеорити от небето. Зайци се лутат по тесните шосета и издъхват в канавките. Засегнати са и птици и домашни животни. Лястовичките се държат неадекватно, като губят способност да летят. Кучета повръщат и ядат билки.
Хасан Тахиров донесе в Кърджали умрели и умиращи животинки. Те бяха занесени за експертиза в Агенцията за контрол на храните. От там обаче му препоръчаха да си плати пробата или да се обърне към РИОСВ-Хасково.
В Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково веднага записаха сигнала. Разпитваха за подробности и обещаха спешна проверка. От РИОСВ казаха,че проба трябва да се вземе от Агенцията по контрол на храните, тъй като само те могат да вземат проби и правят изследвания.
Христо Христов от Дружеството за защита на птиците заяви, че трудно може да се намери смислено обяснение, без да се извърши проба от умрелите животни. Това се прави в Стара Загора. За съжаление институциите пестят средства и на практика това рядко се случва. Христов каза, че може причината да е в старо сметище на токсични отпадъци. Вятърът през последните дни вероятно е разнесъл отровите из региона.Той изрази сериозно безпокойство за прилепите, които са защитен вид.
Хасан Тахиров определи ставащото като екокатастрофа за района на Стръмни рид. Той сподели,че в Швеция, където е живял дълги години властите вземат незабавни мерки. Дори има болница за диви животни. Носиш раненото добиче и там го лекуват безплатно. По твое желание го пускат в дивата природа или ти го връщат обратно.
Текст и снимка: Георги Кулов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/4/14 10:53

    Властите в другите държави вземат светкавични мерки, но те са нормални държави! Ние сме абсолютно ненормална държава с ненормални и крадливи властоимащи! Вместо да свири тревога, този корумпиран Георги Грозев искал да му платят за услугата! Колко жалко за животните, а и за хората!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/4/14 10:53

    Господина сигурно е съвестен и сигнализира институциите,но без пари нашите институции нищо не правят,получават си заплатите и чакат!Няма ли контролен орган за бездействащите държавни учреждения?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/4/14 11:00

    Да поканим парламента да заседава на Стръмни рид

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/4/14 11:21

    До 11.00
    Да,подкрепям те !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/4/14 11:31

    Миличките...Животинчетата са като хората, погалиш ли ги и те заобичат...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/4/14 11:54

    Безумие е да казваш плати си ,като ,че ли той е на чатстни услуги.Е такъв за 24 часа да си замине откъдето си дошъл .Екокатастрофа има в района това говедо иска да му платят и тогава ,щял да анализира ,като че ли лабораторията е частна .Дори да е частна за предотвратяване на нещастието ,човек би свършил работата ..Това не е държава .Това е глутница от безродни идиоти

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/4/14 13:00

    Този служител,който се храни от държавната софра,за такова действие,отношение заслужава дисциплинарно уволнение.Човек трябва поне малко да е лоялен към службата,фирмата и държавата за която работи и получава заплата.
    11.54 -много вярно и точно е писал.Ако все пак има закони в тази "държава",трябва да му търсят сметка.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/4/14 13:20

    на влизане на границата табелата България е заменена с ''ТУК Е ТАКА''

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/4/14 14:32

    тази служителка свикнала само да лапа рюшвети

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/4/14 15:07

    Некадърници от РИОСВ

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/4/14 16:47

    А за хората в района някой мисли ли?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/4/14 17:42

    Безобразно положение,що за манталитет,вместо да бъдат на щрек и тръгнат веднага на такива местности,за установяване на причините,вместо да благодарят на човека,който е чувствителен към природата,готови са да го накажат даже?!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/4/14 18:09

    A be uvolnete tozi prostak e za takiva raboti triabva da se protestira na ulitsata a ne za gluposti

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/4/14 18:41

    Тоя "бизнесмен" като хвърля отрова за кучетата на ловджиите да не се прави сега на умряла лисица.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23/4/14 19:18

    Този "бизнесмен" пише жалби срещу ловците, че убиват животните, а сега пък били тровени от нечистия въздух.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен23/4/14 22:02

    изворът на древността .... една свещена земя , а на никой не му пука . Мисля че от това по- голям срам за нас живеещите по тези земи няма . Хората по света от нищо правят нещо. А ние тук на тази древна земя от нещо , нищо правим. Как може бе , забравихте ли кои сте - или никога не сте знаели. Кръвта която се е проливала тук не векове, а хилядолетия - да се запази тази една чиста земя . А днес унищожвате за 50 лв отгоре . Кълна ги всички тези,отрекли се и оставили и забравили своята майка земя - Тази свещена тракийска земя ...

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен23/4/14 23:14

    Sama. Direktora na gorskoto v momchilgrad seva upravi ayhak gerbaciyata .saga stana naygolemiya dpsar no itiyadni semona davidim posle kvose pravi

    ОтговорИзтриване
  18. Димитър Георгиев23/4/14 23:22

    "Хасан Тахиров донесе в Кърджали умрели и умиращи животинки. Те бяха занесени за експертиза в Агенцията за контрол на храните. От там обаче му препоръчаха да си плати пробата или да се обърне към РИОСВ-Хасково."
    Господин Кулов, вие присъствахте ли на донасянето на умрели и умиращи животни?
    Начина по който сте написал неграмотната си статия, оставя в мен впечатление, че това е така. Бихте ли ми посочил лицензирана лаборатория на територията на гр. Кърджали, която има право да направи изследванията, за който претендирате.
    Престанете да пишете глупости и да заблуждавате съгражданите ни с евтини журналистически номера!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен24/4/14 02:31

    Тахиров отдавна е неудобен на бракониерите. Горкия дошъл от швеция да живее в европа. Тук са неграмотни хора водени за носа от партии и хора нечисти по душа!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен24/4/14 08:34

    02:31 Не го съжалявай толкова.Той самия цял живот е лъгал и мамил.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен24/4/14 10:07

    Институциите вместо да реагират цветкавично за откриване на причините за случващото се,те се опитват да контра атакуват човека,който е загрижен да не се получи еко-катастрофа!Аз като бивш миньор имам предполагаемо мнение по въпроса,тъй като прилепите обитават пещери възможно е около Стръмни рид има изоставени минни галерии,където да има разлагащи се взривни или някакви други химични вещества,вследствие на това се получават тези неприятни неща,но специалистите ще кажат последната дума!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.