Жители на села в района на местността Стръмни рид събират мъртви диви животни, за да ги сготвят.
Както вече 24rodopi.com писа, мистериозно в района на телевизионната кула в местността Стръмни рид между Кърджали и Момчилград измират домашни и диви животни, в това число и прилепи, които са защитен вид. Предполага се, че причина за смъртта са токсични отпадъци.
Бизнесменът Хасан Тахиров, който първи алармира за мъртвите животни, е разговарял с кмета на Момчилаград Акиф Акиф и изразил опасенията си, че има опасност и от натравяне на хора.
Кметът Акиф Акиф веднага е запознал комисията по здравеопазване при Общинския съвет и е настоял да се вземат превантивни мерки сред населението.
Експерти от РИОСВ-Хасково вече са изпратили за обследване животни в лаборатории в София и Стара Загора.
"В диаметър от около 10 километра в планината през последните дни се натъквам на мъртви зайци. Виждал съм с очите си прилепи, които хвърчат през деня и падат мъртви на земята. Хора от близките села се оплакаха, че им измират агнета и кокошки", твърди Тахиров, който живее във вила в района на Стръмни рид. Той е занесъл в Агенцията за контрол на храните в Кърджали умрели и болни животни. Там обаче поискали да си плати за експертизите и го посъветвали да сигнализира в РИОСВ-Хасково.
"Обадих се в екоинспекцията, разпитаха ме подробно. Казаха ми, че наистина само специалистите от Агенцията за контрол на храните могат да вземат проби и да направят изследванията, но поне обещаха да изпратят свои хора за проверка", посочи мъжът. Вчера сутринта инспектори от РИОСВ действително са посетили района около ретранслаторите. Прибрали са мъртви зайци с намерението да ги пратят за инфекциозни експертизи в София. Умрял прилеп пък ще бъде подложен на токсикологичен анализ в Стара Загора. Екоинспекцията в Хасково обаче нямала връзка с лаборатория, която да обследва района за радиация. Възможно е мистериозното измиране на животни да е заради някое старо сметище за пестициди, разнесени от силните ветрове през последните дни, смятат експерти.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/4/14 21:02

    Аре бе кво ви пука,то все от нещо ще се мре

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/4/14 23:16

    да мре българският народ, стига политиците и служителите по институциите да са добре

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/4/14 23:50

    Искам да пукна от преяждане. Моля за спонсор

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/4/14 14:57

    К'ви хора сте вие бе защо да умрат хората

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/4/14 15:57

    мини-златодобив-аааааа!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.