Животновъди в Кърджалийско продават агнета при цени от 5 лева за кг живо тегло, а на пазара в града край Арда тази цена стига 10-11 лева, разказаха за 24rodopi.com собственици на стада.
Шефът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов пък твърди, че е недопустимо в магазините агнешкото да струва над 14 лв./кг. Според него нормалната цена била 10-11 лв.
Тази пролет обаче гърците не проявяват традиционния интерес към българските агнета, защото цената на традиционното за Великден месо в Кърджали и Комотини се изравни - килограмът и в двата града излиза около 6 евро.
Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове, показа проучване на "24 часа". В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината - в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече.
Българските яйца се превърнаха в хит сред жителите на Северна Гърция преди Великден. Жителите на района около Комотини все по-често пресичат ГКПП "Маказа-Нифея", за да напазаруват евтини български стоки. Българските яйца са 2 пъти по-евтини от предлаганите в Гърция. При южните ни съседи бройката на яйцата, снесени от свободни кокошки, струва 0,30 евро, а другите са 0,20-0,22 евро. Между 20 и 24 стотинки се купуват яйцата в кърджалийските магазини.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/4/14 11:29

    Винаги така е било,производителите са изклатени отвсякъде,те са крепостните.Печелят всички останали по веригата,а тя е безконечна.Потребителите реват!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/4/14 16:32

    А защо не пишете как става така, че в големите вериги магазини , агнешкото месо е между 11 и 12 лв? Нека направим една проста сметка : Фермата продава на едро да кажем на 4 лв живо тегло. Транспорта от фермата до кланицата също се заплаща. Коли се и се почиства агнето. В кланицата килограм трупно месо излиза над 9 лв. Правят се също предкланнични и следкланнични прегледи. Те също се заплащат. Транспорта от кланицата до веригата магазини също се заплаща. Веригата магазин си начислява ДДС върху стоката. Магазина има поне 1-1,50 лв на килограм надценка. Е, тогава питам АЗ , как е възможно килограм агнешко месо да е между 11 и 12 лв. , като само при тази проста сметка килограм трупно месо в магазина излиза над 14 лв????

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/4/14 17:43

    Как ли? Виж сега: Фирма "Шенел" купува животното почти безплатно. То е или умряло, или болно. Ако е живо все още, го доубива без да го коли, защото иначе кръвта ще изтече и ще загубят от килограми. След това дава мъничко на корумпираните ветеринари Георги Грозев или Георги Тенев, за да сложат печатите и ето ти цена 12 лв. по търговската мрежа! Честит Великден и да ви сладко!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.