Благодатният огън се очаква да пристигне в Кърджали към 23.30 часа.
Свещеният огън ще бъде пренесен от Пловдив, а малко по-късно разнесен във всички храмове в Източните Родопи.
Двама митрополити - Николай Пловдивски и Йоан Варненски, и депутатите Йордан Цонев от ДПС и Здравко Димитров от ГЕРБ ще донесат тази година Благодатния огън от Божи гроб.
Рано сутринта на Велика събота те излетяха с чартър от София за Ерусалим и ще се очакваше да кацнат около 18,30 часа на летище Крумово край Пловдив, но самолетът закъсня и кацна в 21.00 часа.
Делегацията е от 11 души и по решение на Св. синод я води дядо Николай.
От Божи гроб до България огънят се съхранява във фенери, които се пазят на специално място в самолета. Всички духовници от цялата страна могат да присъстват на тържественото посрещане, да запалят своите фенери и да занесат огъня до епархиите си.
Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос. 
Днес храмът се поделя от няколко християнски църкви. Голяма част принадлежи на Йерусалимската православна църква, има също така арменски, коптски, сирийски и францискански приход. За най-свещеното място в храма се смята параклисът на Гроба Господен. В него се намира каменното ложе, където е било тялото на Спасителя след разпятието и преди неговото чудодейно Възкресение.
До ден днешен слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/4/14 15:34

    jiv ogan v samolet?
    intouchable? impossible?
    +

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/4/14 17:47

    Много отдавна се знае, че това е бял фосфор, който се самозапалва при контакт с въздуха. Вече толкова векове православието използва тази лъжа, за да мами 'овчиците' . Даже католиците от Рим са отправяли няколко пъти апел към православните да спрат с тази лъжа. НО Бог не е лицеприятен, т.е. лицемер, защото Той обича всички еднакво и ако трябва да има И друго чудо освен Възкресението Христово, то Той би дал това чудо на всички, които Му се покланят, без значение дали са православни,католици или протестанти. Дано някое попче прочете това та белким се засегне и се покае. Дори да е само един няма да е малко!
    Гюнай

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/4/14 20:26

    кой ще донесе огъня, мюфтията ли ???
    Щом от ДПС има хора в делегацията!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/4/14 21:09

    ало, редакцията
    дайте актуална информация за празника, църквата, дайте видео пред църквата...
    айде де

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/4/14 21:30

    Някак си не мога да схвана логиката на този огън. Дори да има Бог, който да носи огъня на хората, тогава какво остава за другите религии?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/4/14 21:53

    Миналата година на днешния ден ,вечерта към 23.30 лъскава,скъпа кола спря под терасата ни (живея 20м. над църквата),от нея излезна костюмиран мъж,отвори задната врата,запали СОБСТВЕНОРЪЧНО фенера и го отнесе в църквата!!!Видях го с очите си !Тази вечер пак ще съм на балкона....

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/4/14 09:59

    mitnicharite dosta sa zarabotili - 3 chasa sa opisvali mai...oganya?! :)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.