Властите в Токио смятат да направят разследване как точно са изхарчени дарените от Япония пари за културни проекти през мандата на министър Вежди Рашидов, съобщава „Всеки ден". Общата сума на даренията, които Страната на изгряващото слънце ни е дала за 4 години, е близо 1 млн. евро.
В Япония нямат практика да проверяват как се харчат подобни пари зад граница, тъй като манталитетът на японците не допуска, че някой би си позволил да открадне от дарения, и то предназначени за музеи, галерии, театри или издаване на книги. Съмненията на български творци, които отдавна критикуват вече бившия шеф на културата Вежди Рашидов, че той и негови близки са се облагодетелствали от многобройните строителни и ремонтни дейности на културни обекти у нас, накарали японците да предприемат такива действия, твърди източник на вестника.Според културни дейци от всяко чуждестранно дарение, предназначено за театър или музей, както и от всяка обществена поръчка, свързана с реконструкция или строителство на културен обект, Рашидов е прибирал поне 10%. Корупция е една от най-позорните думи в Страната на изгряващото слънце. Не един и двама японски министри и политици сложиха край на живота си само защото имената им бяха замесени в корупционни скандали, без дори да има сигурни доказателства за това.Затова и в Япония останали втрещени от съмненията в нередности, които витаят над Вежди Рашидов. В Токио искали да бъдат сигурни, че даренията им за България не са потънали в нечий джоб за лична употреба. Всеки момент у нас щели да дойдат финансови емисари японци, които да проверяват как са харчени парите им.През януари 2011 г. министърът подписа договор за безвъзмездна финансова помощ от японското правителство за Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов" във Велико Търново. 450 000 евро бяха дадени за закупуване и монтиране на модерна аудио-визуална система за озвучаване на театъра. Очевидно обаче Рашидов използва официалното си посещение в Япония, за да договори своя изложба там.  Така година по-късно Вежди замина на частна визита в азиатската страна, за да покаже конете си на японците. Там той откри своя изложба от скулптури и акварели в Музея на конната цивилизация в Йокохама. Експозицията бе от 5 скулптури и 17 акварела и се нарича „Човекът и конят в едно цяло – красотата на Кентавъра". Рашидов, от своя страна, дари на музея една от най-известните си скулптури, както и два акварела. През 2009 г. Рашидов договори ново дарение от Япония и за Националната художествена галерия в София. Около 345 хил. евро бяха дадени за специализирана апаратура за ателиетата по консервация и реставрация в НХГ. Художници и скулптори многократно обвиняваха Рашидов, че при неговото управление са били дадени десетки милиони левове за ремонти на сгради и помещения, като е можело да бъдат реконструирани за далеч по-малко пари. Според творците са направени и музеи, които нямат дори собствена експозиция – само и само да се строи. „Всъщност Министерството на културата бе един вид министерство на строителството. Пари се даваха не за изкуства, а за бетон, който да се налива в сгради. Интересното е, че синът на Вежди – Вадимчо, има от години строителна фирма", казват арт дейци.
 
Проф. Величко Минеков потресен: Това е интелектуална корупция!
„Практиката на Рашидов да подарява или дарява свои творби на представители на чуждестранни институции е нещо, което е своеобразна интелектуална корупция, съпътствана с изразходването на големи европейски средства", коментира преди време преподавателят в Художествената академия проф. Величко Минеков. Той поиска и бившият министър да бъде проверяван за порочни практики в усвояването на огромни средства за строителни дейности. Публична тайна е, че синът на Рашидов – Вадим, има строителна фирма. Тя не е участвала в обществените поръчки за ремонт на културни обекти, тъй като това би било конфликт на интереси. Но както „Всеки ден" вече разкри, синът на министъра всеки ден ходел на строителните обекти, за да надзирава как върви строежът, без да е ясно в качеството си на какъв прави това.Говори се, че фирмите, изпълнители на строежа на БГ Лувъра и на Музея за тоталитарно изкуство, били избирани лично от Вадим Рашидов и превеждали огромен процент „ресто".
 
Разследват милионите за БГ Лувъра
Новият министър на културата Петър Стоянович вече обяви, че ще направи проверка за средствата, с които бе създаден българският Лувър. Милиони левове потънаха в бетона за новия музей, без да е ясно за какво точно са давани парите. Говори се, че поне 5 милиона лева са отишли ей така.Новият министър призна, че се чуди с какви картини и скулптури да запълни гордостта на Вежди Рашидов. От думите на Стоянович стана ясно, че Музеят за съвременно изкуство, който бе една от гордостите на кабинета „Борисов", е абсолютно безсмислен, понеже няма с какво да бъде запълнен. Затова и рязането на лентичката, което бе планирано от Вежди за средата на юли, няма да се състои.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/6/13 17:37

    Grob tova beshe 4 godini....... kradci dolni svine ne se naqdoha

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/6/13 17:45

    Добър ден !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/6/13 17:57

    Строи се понеже това е най-добрия начин за крадене на народни пари. Мискини! А ни заблуждаваха, че няма да са като предишните управляващи крадци.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/6/13 17:58

    Аз пък се чудех защо Вадим като дойде да си прави далаверата в Костино, на всяко изречение добавя по едно ЛАКАРИМАСКА АНДЖИН САН

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/6/13 22:09

    Миро Мазното пред Сашо Диков разказа, че и Вежди бил подслушван от Цветанов.Ама то с тези 40 разбойници, готови да плячкосат всичко, какво друго да направи? Според тези факти се оказва, че Цветанов дори е за медал, не за порицание!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/6/13 23:12

    zdrasti..toi kolko tshlenove na gerb v karjali izlaga s obeshtaniata si predi da stane ministar a kamoli darjava...tia kakvo e pred negovia roden krai kj.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/6/13 07:06

    Бля бля,поредните глупости.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/6/13 07:15

    вежди ще гори в ада, защото се поддаде на алчността си. Пиша името му с малка буква, защото е такъв като човек. Бооооклук

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/6/13 07:40

    LAPAITE NA VEJDI YARAKA,GADOVEEEEEE!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/6/13 08:40

    Vejdi ne e djentilmen.Zaradi karierieristicnite si podbudi zloupotrbyavayki s etniceskata si prinadle i komunisticeskata izvestnost zagirbi istinskite si priyateli.Stana golyam politik,antivizroditel,atsyal jivot elapal ot komunisticeskata trapeza.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/6/13 10:02

    Вай вай вай завалията.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.